Aktuality


Noc s Andersenem 2024

Noc s Andersenem

Noc s Andersenem se v naší knihovně konala už po třinácté. Celkem v prostorách knihovny na Pernštýnském náměstí přespalo 19 dětí z pátku 22. března na sobotu 23. března 2024.

Program: 

  • Seznámení s letošním ročníkem – Hans Christian Andersen a jeho pohádky 
  • Autor, životopis, čtení pohádek, kvíz a puzzle 
  • Výtvarná dílna – motivy z pohádek 
  • Večeře a procházka pod hradbami zámku 
  • Dramatizace pohádek 
  • Hádání postav z pohádek 
  • Cesta noční knihovnou - hledání Křesadla 
  • Večerka po 22.30 

Noc s Andersenem je mezinárodní akce Klubu dětských knihoven SKIP ČR, při níž děti nocují v knihovnách, školách a jiných spřátelených organizacích. Knihovny, školy, kluby či dětské domovy v Čechách, v Evropě, ale také v zámoří tak jednou ročně otevírají své brány, aby děti vybavené polštářky a spacáky mohly i v noci naslouchat čtení pohádek. Akce je spojena s výročím narození dánského pohádkáře H. Ch. Andersena a s Mezinárodním dnem dětské knihy.  Letos vyšel termín na 22. 3. 

Noční pohádkové dobrodružství tak děti prožily nejen v České republice, na Slovensku či v Polsku, ale také např. v Srbsku, Slovinsku, Velké Británii, Německu, USA, Francii, Itálii, Bulharsku, Turecku, Švýcarsku či Chorvatsku. Nocovalo se nejen v knihovnách, ale i na Dánské ambasádě, v českých školách, v dětských domovech i domech dětí a v řadě dalších míst. 

V naší knihovně si dobrodružný program užilo 19 malých nocležníků ve společnosti čtyř knihovnic, jednoho knihovníka a postav z pohádek samotného mistra Hanse Christiana Andersena. Čekalo nás seznámení s cínovým vojáčkem, Ledovou královnou a Ošklivým káčatkem. Děti pak nakreslily výjevy z pohádek a ozdobily jimi dětské oddělení, vyzkoušely si kvízy a skládaly puzzle. 

Po večeři a procházce podzámčím pak společně sehrály divadlo na motivy pohádek O princezně na hrášku a Císařovy nové šaty a zkoušely vzájemně hádat, jakou pohádkovou postavu mají napsanou na čele, když na text samy nevidí. Jakmile pak v knihovně zavládla tma a ticho, vypravily se skupinky hrdinů vypátrat ztracené křesadlo. Po napínavém dobrodružství plném úkolů a hádanek vypátraly všechny poklady a podělily se o zážitky ze setmělé knihovny. Následně se děti rozptýlily mezi regály, aby si vychutnaly ten pocit spaní na novém místě, obklopeny knihami a kamarády. Ráno se děti rozprchly do svých domovů, ale věříme, že vzpomínky na neobvyklé nocování v nich zůstanou ještě dlouho. 

Zajímá vás, jak to v knihovně v noci vypadalo? Můžete se podívat zde.