News


Domov pod Kuňkou bude mít vlastní knihovnu

Domov pod Kuňkou bude mít vlastní knihovnu

V Domově pod Kuňkou se dočkají lidé s mentálním a kombinovaným postižením vlastní knihovny, a to díky Krajské knihovně v Pardubicích, která ve spolupráci s Klubem SenSen Pardubice darovala tamním uživatelům na 500 knih z veřejné sbírky.

     „Jsme velice potěšení, že nám Krajská knihovna v Pardubicích darovala takový objem knih. Mnozí lidé se domnívají, že osoby s mentálním postižením neumí číst, ale tak to v mnoha případech vůbec není. V Domově pod Kuňkou se snažíme o individuální přístup ke každému uživateli, díky němuž jsme se dozvěděli o zájmu uživatelů o knihy, “ vysvětlil Tomáš Černík, ředitel Domova pod Kuňkou. V Domově pod Kuňkou žije 80 osob se zdravotním postižením. Dalších 15 uživatelů využívá službu chráněné bydlení. „Čtením knih si mohou naši uživatelé zvýšit slovní zásobu a všeobecný rozhled, což je pro ně velmi důležité. Proto jsme se rozhodli oslovit Krajskou knihovnu v Pardubicích s žádostí o dar, “ vysvětlil Tomáš Černík.

     Domov pod Kuňkou je, stejně jako Krajská knihovna v Pardubicích, příspěvkovou organizací Pardubického kraje. „Spolupráce obou subjektů je zatím na počátku a může být příkladem pro bližší vztahy i mezi našimi dalšími organizacemi, “ konstatoval krajský radní pro sociální věci a neziskový sektor Pavel Šotola.

     „Před Vánoci jsme uspořádali společně s Klubem SENSEN veřejnou sbírku knih. Jsme moc rádi, že tato sbírka naplnila naše očekávání a, že se knihy stanou součástí života osob s mentálním postižením, “ přibližuje spolupráci obou organizací Libuše Adamová, zástupkyně ředitele Krajské knihovny v Pardubicích.

     Darované knihy patří do nejrůznějších žánrů a každý čtenář by si tak měl přijít na své. Pro děti, které jsou v Domově pod Kuňkou ubytovány, je ve sbírce mnoho pohádkových knížek s ilustracemi. Dospělí uživatelé si budou moci zvolit mezi ostatními žánry, na výběr jsou například knihy o Divokém západu, detektivky, romantické čtení anebo klasická beletrie.

Zdroj...

Více o předvánoční veřejné sbírce knih najdete zde...