Aktuality


Den pro dětskou knihu aneb Čerte, nezlob se

V sobotu 2. 12. 2017 se koná šestý ročník celodenní akce na podporu čtenářství a čtenářské gramotnosti.
V rámci letošního Dne pro dětskou knihu na Vás čeká opět bohatý program, který si pro vás připravila Krajská knihovna v Pardubicích ve spolupráci s Kulturním centrem Pardubice, Východočeským muzeem, Východočeskou galerií a Galerií města Pardubic. V knihovně budou tradičně připravena soutěžní stanoviště (Čertí škola; Vyprávěnka o úplně napraveném čertíkovi Felixovi; Čertíkova detektivní kancelář  a Jak se čert Florimon stal kominíkem), na kterých budou malí účastníci plnit jednoduché úkoly. Úspěšní účastníci si mohou vysloužit registraci do knihovny na následující rok zdarma či bezplatně navštívit výstavu Peklo v Mázhausu. V rámci hned několika tvořivých dílen, které nabídne knihovna a spolupracující instituce, si děti vyzkouší různé výtvarné techniky (koláž, kresba, korálkové tvoření, ...) a vyrobí si například vánoční pohlednici, veselé pohádkové čerty, koláže a mnoho dalšího. Od 15:00 pak na Pernštýnském náměstí proběhne vyhlášení výsledků čtenářské soutěže Lovci perel.
Celý program vyvrcholí hudebním vystoupením pardubické folklorní skupiny TRDLO.

9–17 hodin

PROGRAM:

Krajská knihovna v Pardubicích

  • 9–16 hodin

– soutěžní stanoviště po knihovně

Na čtyřech stanovištích čekají na malé účastníky jednoduché úkoly, za které získají razítka na soutěžní kartu. Při putování knihovnou zjistí, že existují i hodní a napravení čerti. Na děti čeká například příběh napraveného čertíka Felixe a Florimona, zápis do čertovské školy, kde si  zkusí škrabopis, nebo třeba nahlédnou do čertovské historie.  A pomocníky k zapeklité záhadě k sobě zve čertíkova detektivní kancelář.  

  • 10–15 hodin univerzální sál

– Výtvarná dílna

Malování na skleněné svícínky, výroba zvonečkových andělíčků, papírové dílny –  tvoření záložky do knížky, výroba postaviček do betlému. Dílna DDM BETA Pardubice

– Výstava knížek pro děti. Možnost získat poukazy na slevu do knihkupectví.

  • 10–16 hodin klubovna dětské oddělení

– Relax zóna

  • 10–15  informační oddělení

Nemaluj čerta na zeď! Zde si malí návštěvníci mohou nechat namalovat drobnou dekoraci na tělo. Stánek také nabídne drobné dárky z autorské dílny výtvarnice Evy Mašínové. 

  • 9–16 hodin regionální studovna 

– Kavárna s občerstvením, deskové a karetní hry, omalovánky

  • 16–17 hodin univerzální sál

– Hodina hudby pro všechny napravené čertíky, čertice a jejich rodiče
Pro všechny, kteří se zúčastnili dnešního pohádkového programu, zahraje pardubická folklorní skupina TRDLO. Přijďte si zazpívat a poslechnout koledy a lidové písně ve folkové úpravě.

  • od 15:00 Pernštýnské náměstí

Shrnutí výsledků čtenářské soutěže Lovci perel.

Východočeské muzeum – Zámek

  • 10–16 hodin

Vánoční pohlednice
Vyrobte si vlastní vánoční pohlednici! Kromě čertovských motivů se inspirujte obrázky na dobových pohlednicích ze sbírky Východočeského muzea v Pardubicích a potěšte příbuzné a známé originálním přáním.

Východočeská galerie – Dům U Jonáše

  • 10–16 hodin

Východočeská galerie v Pardubicích při příležitosti Dne pro dětskou knihu připravila tvůrčí dílnu doplněnou o řešení úkolů v prostoru výstavy Putování do pohádky a zase zpátky. Pro návštěvníky budou připraveny pracovní listy a tvoření objektů veselých pohádkových čertů. 

Galerie města Pardubic – Příhrádek

  • 10–16 hodin

Ve výtvarné dílně „Čertovinky trochu jinak“ si děti budou moci vyzkoušet, jak čertíci umí tvořit. V dopoledním bloku od 10 do 13 hodin je pro děti připravena práce s materiálem, kolážová tvorba inspirovaná tvorbou Karla Franty a od 13 do 16 hodin korálkové tvoření. Na to vše je možné se těšit v Galerii města Pardubic.

Výstavní prostor Mázhaus

  • 10–12 a 13–18 hodin

Každý dětský čtenář, který posbírá 3 libovolná razítka z knihovny a razítko z Příhrádku, má v den konání akce vstup na výstavu Peklo zdarma. Výstava je umístěna v podzemí v tzv. Šatlavě a je pořádána Kulturním centrem Pardubice.

V rámci trvání akce bude probíhat také veřejná sbírka knih pro děti. Máte doma dětskou knížku, ze které si už nečtete? Přineste ji do knihovny! Potěšíme jimi dětská oddělení v nemocnicích.