Aktuality


BLOGUJEME VÁŽNĚ I NEVÁŽNĚ


PONDĚLÍ

Máte svůj oblíbený den v týdnu? Většina lidí se asi těší na pátek, pokud není zrovna třináctého. Vůbec nejlepší je zřejmě sobota. A jistě nepohrdnete ani nedělí. Možná si budete klepat na čelo, ale já jsem si oblíbila i to zpropadené pondělí.

Pondělí. Pojímá vás hrůza, když slyšíte tohle slovo? Zase do práce! Zase před sebou ten šílený týden! Vím, jak se cítíte. Taky jsem to takhle vnímala. Kdysi. Dávno. Před čtvrtstoletím. Ještě z dob předmaturitních. Pak jsem ale začala studovat to, co mě skutečně baví, získala jsem vytouženou práci, a tak mi bylo úplně jedno, jestli je pondělí nebo sobota. A vůbec mi nevadilo, že musím vstávat o půl čtvrté ráno, abych se včas dopravila do rádia hlásit ranní zprávy. Pravda, ranní vstávání se mi od té doby zajedlo, s přibývajícími léty přibývá i moje potřeba spánku a klidu. A tak jsem práci rozhlasového či televizního zpravodajství vyměnila za rubriky magazínového typu. Tam už se ručička budíku mohla výrazně posunout.

Psaní, komunikace s lidmi, pořádání zajímavých akcí, rozhovory, reportáže, to vše mě naplňuje, a tak mi nečiní problém pracovat o víkendech či dlouho do noci. (Pokud mě šéfové nehoní brzy ráno z postele :-) a tak kdybych měla možnost vstávat v devět, budu milovat kterýkoliv den.

Přátelé, ono taky záleží, jak na to pohlížíme. Měla jsem spolužačku, s kterou jsme byly jako den a noc. Já věčný optimista, ona - co myslíte? Byl čtvrtek odpoledne a já jsem tak zasněně vydechla: „To je skvělé, zítra pátek..." čekala jsem, že mi to s radostí odsouhlasí. Místo toho z jejích úst vzešlo: „Hm, a pak bude zase pondělí."

Je zajímavé, že s každým dnem v týdnu mám spojenou určitou barvou. Pro mě je pondělí žluté – moje nejoblíbenější barva. V Thajsku prý je tento den spojen s barvou zelenou. Možná jste v roce 1987 zaregistrovali černé pondělí, které 19. října postihlo svět financí (na můj svátek, ach jo). Tehdy se zhroutily akciové trhy. Mně bylo osm, takže pondělí pro mě bylo černé možná z důvodu diktátu z češtiny. Očistné je čisté pondělí. Církevní svátek přicházející po poslední neděli masopustu se slaví hlavně v Řecku. Ten den se lidé postí. Ono to vůbec po víkendovém obžerství neuškodí, že? V Řecku pak chodí pouštět draky.

Ať už máte pondělí spojeno s jakoukoliv barvou, věříme, že k vaší lepší náladě přispějeme novou rubrikou BLOGUJEME VÁŽNĚ I NEVÁŽNĚ. A právě proto, že blogujeme I NEVÁŽNĚ, tak si můžeme tak trochu hrát :-) Jednou třeba tady najdete příspěvek v pondělí, jindy ve středu nebo třeba v ten všemi milovaný pátek. Hlavně aby nebylo třináctého, že? :-)

Michala Jendruchová