Aktuality


BLOGUJEME VÁŽNĚ I NEVÁŽNĚ


HURÁ AKCE

Asi znáte větné spojení „hurá akce" znázorňující cosi splašeného, rychle vymyšleného, prostě momentální nápad, který vyústí v prima věc… I já, přestože se „klišojdním" výrazům snažím vyhýbat, zrovna tohle používám docela často. Důvod je prostý. Takové „hurá akce" mám ráda. Tentokrát si se mnou ale čeština trochu pohrála. Nyní pro mě tohle spojení získalo zvláštní význam. Opravdu hurá!!! Akce!!! Tolik jsem se těšila, až nám karanténa nějakou tu kulturu dovolí.

A je to tady, přátelé. Nevím, jak vy, ale já úplně bažím po jakékoliv hudební, divadelní či jiné kulturní produkci nejlépe v lůně přírody. Venku, pod širým nebem, pod hvězdami. Čerstvý letní vzduch, nějaká ledová káva k tomu, šrumec okolo, přátelé, a moje tělo snad všemi póry úplně nasává kulturní atmosféru.

Můj ideální víkend je nějaký multikulturní festival v přírodě, v některém z parků plném hudbychtivých lidí. Asi si dovedete představit, jak jsem trpěla, když jsem v době karantény nemohla nikam. Ani si vypůjčit knížku v knihovně. Protože žiju sama, neměla jsem ani (jako jiní lidé) pro koho vařit a péct. Najednou nebylo co dělat. Naštěstí počasí přálo, a tak jsem alespoň chodila do přírody a poznávala přeci jen nová místa v okolí. Ale sama.

Když se pak brány otevřely, já se mohla sejít s přáteli, zajít si vypůjčit knížku – téměř obřadně jsem ji brala do rukou. A když jsem šla na první výstavu, poslechla si první živý koncert, nemohla jsem se nabažit. Daleko intenzivněji teď vnímám zvuky i vůně, které mi rouška bránila.

A teď se těším na naše Příhrádkové léto. Ať už na něm budu figurovat pracovně nebo pouze jako „konzument", určitě si to užiju, a totéž přeji i vám. Čeká nás spousta skvělé muziky, divadelní představení, večery strávené v malebném prostředí. Tak tedy zvolávám: „HURÁ! AKCE!"


Michala Jendruchová