Aktuality


BLOGUJEME VÁŽNĚ I NEVÁŽNĚ

LÉTO, LÉTO MÝ

Jako dítě jsem měla letní měsíce moc ráda. Kdo by se taky netěšil na prázdniny, běhání po venku dlouho do večera, plánování, kam zrovna vyrazíme na třešně, monitorování, kde zraje hrášek, kukuřice nebo špendlíky (ano, přiznávám, jako dítě jsem společně s mými kamarády chodila nelegálně zobat na pole…). Přidejme k tomu vodní radovánky a dovolenou v NDR, později v Itálii nebo Chorvatsku. Klasika, která se mi dlouhá léta nezajedla.

Poslední roky je tomu jinak. Přátelé, stárnu. Před sluncem, kterému jsem se vždycky vystavovala, abych nabrala co nejčokoládovější odstín, se ukrývám u ventilátoru, kukuřici si kupuju mraženou a třešně si dopřeju výjimečně, protože nám na zahradě nerostou, nekradu je sousedům a abych za ně dala 140Kč, když jsem je celé dětství měla zdarma??? To je raději oželím.

Jedna věc mi ale z dětství zůstala. Miluju cestování a poznávání nejen svého okolí, ale i lokalit vzdálenějších. Proto každým rokem vyrážím na poznávací zájezdy. Obvykle si tímto stylem cestování připravím celou sezónu počínaje brzkým jarem, konče vánočními trhy. Jenomže posledních pár let kvůli různým okolnostem obvykle zůstalo jen u toho jara.

Letos jsem nestihla ani ty jarní výjezdy – otěže nad cestováním převzal koronavirus a vyhlášená karanténa. A vzhledem k situaci nechci nic pokoušet, tak raději léto strávím v práci. A vůbec mi to nevadí. Kdybyste měli tu čest pracovat v nádherných prostorách na Příhrádku, mezi silnými zdmi budovy prodchnuté historií, kterými neprojdou ani čtyřicetistupňová vedra, a u toho ještě měli možnost poslouchat skvělou muziku v podání umělců v rámci Léta na Příhrádku, ani by se vám nechtělo z práce domů. Nevěříte? Přijďte se podívat a užít si tuhle báječnou atmosféru.

Text: Michala Jendruchová