Aktuality


BLOGUJEME VÁŽNĚ I NEVÁŽNĚ

MOJE LETNÍ RECEPTY

Zachvátila mě vzpomínací nálada. Stává se mi to docela často. S přibývajícím věkem stále častěji. To mě pak přepadá nostalgie. Pravidelně toto prožívám o Vánocích, což je vcelku pochopitelné. Ale v létě?

Když se nad tím zamyslím, tak vlastně není divu. Emoce mám spojené s vůněmi. Od té doby, co jsme sundali roušky, je vnímám daleko intenzivněji. Vůně léta mám spojené s dětstvím. Léto mého dětství bylo provoněné koprem, houbami a hlavně ovocem. Mamka stále dumala, co nám má celé dva měsíce vařit, přitom to každý rok bylo přeci tak jasné, no ne? Stejně jsme vždycky chtěli naše tradiční letní recepty, a tak se na našem stole „točily“ plněné tvarohové knedlíky – třešněmi, následované letními jablky, meruňkami po švestky.

Další „základnou“ býval květák – opět ve všech podobách – polévka, zapečený, smažený, placičky, jako mozeček… Nechyběla koprová polévka či couračka. Jako bonus maminčin dokonalý rýžový nákyp (nevěříte? Ten její skutečně neměl chybu) nebo taťkův čerstvě uvařený hruškový kompot. Když se taťkovi, toho času vášnivému houbaři, zadařilo, pak se postaral o výtečnou houbovku, smaženici nebo nudle s houbami. I obyčejné fleky se zelím chutnaly v létě nějak jinak.

A protože moji rodiče slavili na konci července ve stejný den narozeniny, táta pocházel z východního Slovenska, pravidelně jsme na jejich oslavu připravovali na ohni pravou živáňskou. Lepší jsem nejedla. Rodiče už bohužel nejsou mezi námi, jejich narozeniny se ale blíží, proto tolik vzpomínám. Je mi jasné, že žádný z těchto receptů nikdy nedovedu k takové dokonalosti jako oni. Od nich prostě byly nejlepší. Jako od mámy a táty. A tak si jdu koupit borůvky a dám si je s cukrem. I to totiž byla naše oblíbená laskomina, ale tu jsem připravovala výhradně já.

Kdybyste se chtěli inspirovat oblíbenými recepty našich kolegyň, sledujte i nadále náš web. Brzy se tam objeví jejich tipy.

text: Michala Jendruchová