Aktuality


BLOGUJEME VÁŽNĚ I NEVÁŽNĚ


S vášní pro umění

Asi jste to zažili mnohokrát. Ráno si pustíte rádio a pak si celý den zpíváte písničku, kterou zrovna hráli. Nemůžete se té melodie zbavit. Mnoho mých známých podobný „stav“ obtěžuje. Já ho mám naopak ráda. Stává se mi to totiž výhradně u hudby mým uším milé.

Zrovna nedávno jsem po dlouhé době zaslechla písničku od Františka Nedvěda, kterou jsem před nějakými dvaceti lety poslouchala stále dokola. Řadu dalších let byla zasunutá někde hluboko v mém podvědomí. Když jsem ji pak slyšela v rozhlase, vybavila se mi ona situace, kterou jsem tenkrát prožila, i se stejně silnými pocity. A já jsem se přistihla, že se usmívám. Bylo mi hezky.

Hudba má kouzelnou moc. Vrátí nás do minulosti, vzbudí emoce. Když se jí oddáme, přenese nás do jiné dimenze, nechá nás zapomenout na starosti, bolesti, zlepší náladu. Zvlášť, když se jí věnujeme s vášní.

Měla jsem tu čest dělat rozhovory s účastníky našeho Léta na Příhrádku. Bylo to velmi inspirující, protože všichni do jednoho přistupují ke své práci s opravdovou vášní. Dívka, která na začátku kariéry tvrdě narazila v hudební soutěži, aby vzápětí prorazila v Anglii. Manželský pár, s kterým už bubnuje i malý syn a celá rodina se společnými vystoupeními náramně baví. Člověk, který léčí pomocí zvuků tibetských mís. Všichni to dělají se zápalem, vášní a náramnou energií, kterou rozdávají svým posluchačům.

Tito lidé jsou pozitivně „nakažliví“. Vždycky mi vlili novou chuť do kreativní práce. A že to opravdu dokážou, to můžete o prázdninách zjistit na vlastní kůži na jejich vystoupeních, případně si můžete přečíst rozhovory. Věřím, že ve vás vzbudí vášeň a budou inspirovat. Užijte si krásné léto.

Michala Jendruchová