Aktuality


Co jsme měli v plánu: Beseda s Tomášem Šebkem

K akcím, na které jsme se velmi těšili, ale v souvislosti s uzavřením knihovny jsme ji museli odložit, patří beseda s Tomášem Šebkem. Špičkový chirurg, účastník misí Lékařů bez hranic a autor několika knih nemohl 12. března přijet. O jeho přednášku ale nepřijdete. Než bude možné besedu upořádat v náhradním termínu, vybrali jsme pro vás tři inspiratvní rozhovory, které si do té doby můžete poslechnout.

Všechno dobře dopadne

Tomáš Šebek byl nedávno hostem v podcastu Petra Máry, se kterým si povídali o současné situaci kolem COVID-19, ale nejen o ní. V rozhovoru se dozvíte, proč se stal lékařem, jak se udržuje ve formě, proč by se nejraději operoval sám nebo jak překonává strach. Se závěrečným vzkazem: Nebojte se, všechno dobře dopadne! Rozhovor je možné shlédnout na youtube nebo vyslechnout na několika podcastových platformách:

Youtube: https://youtu.be/cB5yMhnG5c8
Spotify: https://open.spotify.com/episode/6h6rv2SRIAKEhRkdAvfeef
Apple Podcast / iTunes: https://podcasts.apple.com/cz/podcast/petr-m%C3%A1ra-podcast/id1470035287
Google Podcast: https://www.google.com/podcasts?feed=aHR0cHM6Ly9mZWVkcy5zaW1wbGVjYXN0LmNvbS9GYzQ5QUtFQg

Lékaři bez hranic

Zajímá vás, jak probíhají mise Lékařů bez hranic? Co je nejtěžší ve světě válečné chirurgie a traumatologie, kterou provádí v místech živelních katastrof nebo ozbrojených konfliktů? Své zážitky z misí ze zemětřesením zdevastované Haiti, z afghánského Kundúzu nebo Jižního Súdánu vylíčil v pořadu Hyde Park Civilizace České televize.

https://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10441294653-hyde-park-civilizace/217411058090318

Kdyby tisíc fuckupů...

Pokud se chcete pobavit veselými historkami ze života, doporučujeme přednášku Kdyby tisíc fuckupů. Tomáš Šebek v ní s nadhledem vypráví o věcech, které se zrovna nepovedly. Proč? Protože chyby jsou přirozenou součástí lidského života a jeden neúspěch nám dá někdy mnohem víc, než tisíc úspěchů. Těšte se na příhody třeba o tom, jak se během operace v těle ztratí pár roušek, jak na výletě málem utopil celou svoji rodinu nebo jak stříkačkou zapálil dům :-)

https://www.youtube.com/watch?v=XDTkL-aHCk8