Aktuality


KNIHOVNICKÁ ANKETA POD ROUŠKOU

Poslední týdny znamenaly pro všechny zatěžkávací zkoušku. Platí to i pro knihovny, které se musely vypořádat s uzavřením prostor i s jejím následným otevřením za striktních podmínek. Období koronaviru prověřilo sílu týmu, kreativitu a ukázalo nové možnosti, jak se přiblížit čtenářům. Oslovili jsme knihovníky z různých koutů republiky a položili jsme jim stejné otázky.

1. Co vám aktuální situace vzala?

2. Co vám naopak přinesla? Našli jste si v ní v rámci knihovny něco pozitivního?

3. Co jste v době uzavření knihovny dělali pro čtenáře?

4. Jak jste zvládli její otevření a co chystáte, až se opatření zcela uvolní?

Postupně vám zprostředkujeme jejich odpovědi. Třeba získáte inspiraci. A začínáme „doma". Dnes na otázky odpovídá:

RADOMÍRA KODETOVÁ – ředitelka Krajské knihovny v Pardubicích

Co vám aktuální situace vzala?

Vzala nám lidi, akce, vzala nám jakousi přidanou hodnotu, protože když jsme se museli uzavřít, přestali jsme být tím, čím jsme. Ze dne na den byla knihovna mrtvá. Knihovnu nedělají knížky, ale lidi. Aktuální situace nám vzala také čas. Když za normálních podmínek běží zaběhnuté procesy, jde to samospádem. To se ze dne na den zastavilo a my jsme museli rozběhnout nové procesy. Vše se ocitlo vzhůru nohama.

Co vám naopak přinesla? Našli jste si v ní v rámci knihovny něco pozitivního?

Určitě nám přinesla i pozitiva. Naučila nás myslet jinak. Byli jsme nuceni vytvořit nové postupy, nové věci, museli jsme se dovzdělat a seznámit s mnoha věcmi. Dalo nám to pocit širšího kolektivního vědomí a zjistili jsme, že dokážeme jako tým táhnout za jeden provaz. V takové situaci vás napadnou věci, o kterých jste dosud ani neuvažovali. Prověří to hranice, kam až můžete jít, když myslíte, že to jinak nejde. Prověří to tým.

Co jste v době uzavření knihovny dělali pro čtenáře?

Já osobně nic, byla jsem servisní organizace. Mým úkolem bylo vytvořit podmínky, aby knihovna mohla pro čtenáře něco dělat. Je důležité domluvit se, vytvořit projekt, cíl a jít za ním. Je otázka, jak dalece to čtenáři ocení. Připravili jsme program KDYŽ NEMŮŽETE VY K NÁM, JDEME ZA VÁMI. Každý den tak na našem webu najdete zajímavé on-line příspěvky, rozhovory, virtuální výstavy či výlety po krásných knihovnách, zábavu i poučení, tipy na zajímavé projekty, tipy na knížky, kvízy, křížovky, rešerše on-line. Je toho mnoho a v tomto projektu nadále pokračujeme. Věříme, že to čtenářům přineslo radost.

Zároveň jsme od samotného začátku museli připravovat vše na případné otevření. Což znamenalo velké množství kroků, které byly nutné zařídit. Účastnila jsem se mnoha breefinků, kde se řešila pravidla a doporučení. Jsme velká knihovna, která tyto informace předává menším knihovnám, a tak jsme zprostředkovávali informace, vysvětlovali legislativu, vše pro nás bylo nové.

Bylo složité nastavit procesy, jak bude knihovna fungovat, když bude zavřeno, jak lidi udržet v práci, aby měli příjem, abychom nemuseli propouštět, museli jsme řešit neočekávané výdaje.

Jak jste zvládli její otevření a co chystáte, až se opatření zcela uvolní?

Nejsme ti, kdo to mají posoudit. Snažili jsme se udělat maximum, abychom se čtenářům otevřeli co nejdříve. Vše jsme rozdělili do postupných kroků v souvislosti s doporučením vlády. Stále zpřístupňujeme nové služby, rozšiřujeme možnosti. Věříme, že se nám co nejdříve podaří dostat do stavu před 13. březnem. Ale je možné, že se s některými opatřeními budeme muset sžít. I na to se připravujeme. Při otevření knihovny nás potěšila reakce veřejnosti. Lidé byli velmi milí, vstřícní a zůstali nám věrní. Nejpozději od září bychom rádi obnovili plný provoz nejen v knihovně, ale i v odloučeném pracovišti na Příhrádku, kde brzy velmi rádi přivítáme čtenáře. Plánujeme zde soubor kulturních, vzdělávacích a komunitních akcí a aktivit. Moc se na to těšíme a věříme, že si léto společně užijeme.