Aktuality


ROZHOVOR: Gabriela Stejskalová


Viděla jsem Carmen a bylo to...

Muzikálová herečka, která ve svém volném čase zachraňuje lidské životy. Nebo zdravotnická záchranářka, která ve svém volném čase zpívá? Obě své profese dělá Gabriela Stejskalová s láskou a naplno.

Kdy jste viděla svůj první muzikál?

To byl tak nezapomenutelný zážitek, že si to pamatuji přesně. V roce 2008, bylo mi jedenáct let a seděla jsem v první řadě v Hudebním divadle Karlín. Byl to neuvěřitelný muzikál Carmen.

Tam tedy zažehla jiskra vaší budoucí kariéry? Co vás na muzikálu uchvátilo?

Já se přiznám, že mě samotná činohra moc nebavila. Baví mě to propojení všech tří složek. Tanec, zpěv a herectví.

Bylo odjakživa jasné, že se vydáte na hereckou dráhu?

Odmalička jsem byla spíše sportovní typ, co obrážel kroužky jako tenis, volejbal, judo, atletiku apod. Pak jsem si zlomila nohu, pár měsíců na to viděla muzikál Carmen a bylo to. Začala jsem chodit na umělecké kurzy a do ZUŠ Střezina v Hradci Králové. Pak jsem vystudovala střední zdravotnickou školu, při které jsem hrála v divadle Josefa Tejkla a Divadle Drak. A po maturitě hurá na konzervatoř. Od zdravotnictví jsem tak úplně neutekla. Když jsem dokončila první ročník na konzervatoři, přidala jsem si ještě studium zdravotnického záchranáře a založila si vlastní zdravotnickou firmu Paramedic rescue team, se kterou děláme zdravotnické dozory na festivalech a jiných společenských a sportovních akcích.

Pomohla vám profese záchranáře v hraní? Nebo naopak herectví v profesi záchranáře?

Řekla bych, že spíše možnost B. Záchranáři nezažívají jen stresové, vážné případy. Nastanou i komické situace, kdy se člověk před pacientem prostě nesmí rozesmát, anebo naopak musí odvést pozornost pacienta, například když má strach z injekcí.

V současnosti vás můžeme vidět v divadle Kalich v muzikálu s písněmi skupiny Elán Voda (a krev) nad vodou.

V muzikálu hraju roli Míši. Dovolím si citovat charakteristiku mé postavy ze scénáře. „Sexuální mašina, jediná z dívčí party, co nemá chlapa". Vždycky jsem hrála takovéto role. Nevím, proč mi nenabídl křehkou dívku.

Říkáte to s úsměvem na rtech. Ale vážně, co vás osobně drží nejvíc nad vodou?

Opět použiji citaci pana režiséra muzikálu Voda a krev nad vodou „Vždy musí existovat nějaká „voda", co nás drží v těžkých chvílích nad vodou. Někdy jí může být touha, někdy kariéra, někdy pomsta, ale nejkrásnější je, když nás nad vodou drží láska." Lépe bych to asi neřekla. U mě osobně vyhrává láska.

„Potopila" jste se někdy?

Mnohokrát. Naštěstí se ode dna dobře odráží.

Na jaké písně se můžeme těšit na Příhrádku?

Jednak zazní spousta muzikálových písní, ale také autorské písně mého kolegy Radima Flendera. Rozhodně také zazpíváme jeho nejúspěšnější píseň, kterou nazpíval s Lucií Vondráčkovou – „Stanice svět". Ta se už několik měsíců drží na předních příčkách českých hitparád.

Zmínila jste kolegu Radima Flendera, s ním hrajete právě v divadle Kalich.

Ano, tam jsme se poznali. Úžasný člověk, neskutečně dobře se mi z ním spolupracuje a jeho barva hlasu je prostě neodolatelná.

Kde vás ještě můžeme vidět?

V červnu jsem ukončila konzervatoř, nyní mě čeká dokončit studium zdravotnického záchranáře, a věřím, že pak se budu moci divadlu věnovat na 100%. Věřím, že se pak s diváky uvidím častěji. Momentálně mě můžete potkat spíše v záchranářském oblečení, anebo nabízím soukromé lekce zpěvu. Kdo by se chtěl přihlásit, tak mě určitě může kontaktovat.

Rozhovor připravila Michala Jendruchová