Aktuality


ROZHOVOR: Střepy

Střepy mi dávají smysl

Zpěvák a kytarista Tomáš Lipina je frontmanem kapely, která vzešla z party muzikantů, dlouholetých kamarádů. Jak jim to společně „šlape“, můžete zažít už 10. července na Příhrádku.

Proč střepy? Co naznačujete názvem kapely?

Každý z nás už v minulosti nějakými kapelami prošel, takže když jsme vybírali název, přišlo nám to příhodné. Každý jsme takovým střepem z jiných, dnes už zaniklých kapel.

Nemusíme se tedy strachovat, že nám Příhrádek při koncertě svou muzikou roztlučete na střepy?

Myslím si, že naše hudba není až tak devastující, snad budou mít posluchači stejný názor a i Přihrádek zůstane celý.

Střepy také znamenají štěstí? Drží se vás?

Drží a snad se nepustí! Náš kytarista v následujících dnech dokonce očekává přírůstek do rodiny a co může být větší štěstí!

Fungujete společně už pět let. Budete nějak slavit?

Doufáme, že se nám podaří konečně vydat naše první EP. Vše už je víceméně hotovo, pouze čekáme na přívětivější podmínky. Celá ta situace s koronou je pro nás muzikanty, tak jako pro mnohé jiné, překážkou v práci.

Co vás přitahuje na pop-rocku?

Vystihl bych to asi větou: Každý dělá to, co umí nejlépe. Nedokážu si představit, že bych se podílel třeba na tvorbě metalové hudby. Nemám k ní zkrátka blízko ani jako posluchač, ani jako interpret.

Jakým způsobem tvoříte?

Z devadesáti procent donesu do kapely nějakou píseň já. Už má předem danou nějakou strukturu, a pak zakročí kluci a aranžují ji tak, aby se hodila do kapely. A jindy lepíme nápady dohromady, což se obzvláště v poslední době osvědčilo.

Z vašich videí na facebooku se zdá, že jste dobrá parta, je to tak?

To jsem rád, že to tak působí! V prvé řadě jsme kamarádi a známe se už spoustu let. Ke společnému hraní jsme se dostali až posléze.

Čím jsou vám Střepy?

Já osobně se věnuji spoustě aktivitám, ale Střepy beru jako hlavní náplň toho, co má pro mě v životě smysl dělat. Doufám, že by s tím souhlasili i kluci. Kapela s autorskou tvorbou vám dává možnost se naprosto svobodně vyjadřovat. Samozřejmě tak, abychom se nedotkli někoho jiného.

Je pravda, že jste vystudoval dvě vysoké školy? JAMU a VUT? Jak se to dá zvládnout?

To bohužel ani zdaleka ne. Nastoupil jsem na mezioborové studium těchto dvou škol, ale vydržel jsem tam pouze semestr. Zjistil jsem, že asi zkrátka nejsem onen studijní typ.

Přijeli jste k nám až z Havířova. Jak dobře znáte náš kraj?

Upřímně, vždy tudy jen projíždím, když cestuji za rodinou více na sever. Ale můj kamarád má dům v nedaleké vesnici jménem Brambory a tam je to velmi příjemné. Tuším, že už nespadá do vašeho kraje, ale nic lepšího vám v tuto chvíli nenabídnu. Slibuji, že se polepším!