Aktuality


ROZHOVOR: !V. V.Ú.

Pro publikum budeme potit krev

Sotva dal dohromady novou kapelu, přišel koronavirus. Frontman Štěpán Málek si ale na nedostatek práce nemůže stěžovat. Když náhodou nehraje, tak píše, „sochaří“ nebo učí budoucí výtvarníky.

Co znamená název V. V.Ú? Vzato v úvahu? Co berete v úvahu?

Tento název je svým způsobem reakcí na název N. V.Ú., což byla moje předchozí kapela, kterou jsem po 32 letech opustil. Na názvu jsme se shodli celý tým. Tak nějak to vyplynulo samo. Když dříve „nepřicházelo v úvahu“, tak nyní chceme, aby nás vzali v úvahu, takže tak nějak.

Jste velmi mladá kapela. V tomto složení hrajete půl roku. Jak jste se sehráli?

Ano, první koncert byl asi po pěti zkouškách 25. 12. 2019. A jelikož spoluhráči mají slušný potenciál, šlo vše docela rychle. Inu když je chuť, tak to jde.

Jste punková kapela. Jaký je nyní váš repertoár? Abyste "nevykrádal" svou původní kapelu N. V.Ú…

Ano, hrajeme punk a krom vlastních písní jsme pochopitelně hrábli i do repertoáru mé předchozí kapely. A to z několika důvodů. Za A) jsou to písně jako Sestro, Modroočko, Anarchistická lidová apod., které by mi lidi neodpustili nezazpívat. Máme ty songy rádi, tak proč se žinýrovat… Za B) mnohé z písní z repertoáru NVÚ bývalí členové nechtěli hrát, nechtěli se je znovu učit nebo je dokonce zahrát neuměli. Nebo je prostě, nevím proč, odmítali hrát a nám přišlo škoda, aby ten materiál zapadl. Tak jsme je oprášili a dovolím si tvrdit, že nabili novou energií. Ale jak jsem řekl, uvádíme postupně do života i nové písně. Zrovna nedávno jsme v Novém Bydžově premiérovali dvě novinky, písně Pralesy a Fraktály, které v Pardubicích zazní také.

Na co se na Příhrádku můžeme těšit?

Těště se na punkovou energií nadupaný koncert, kde budeme pro publikum potit krev. Na své si přijdou milovníci melodií i hrubšího zrna.

Asi vám start kapely a jejího hraní hodně ovlivnil koronavirus. Budete to teď nějak dohánět?

V důsledku pro nás korona zas až takový průšvih nebyl. Hodně jsme zkoušeli, odehráli jsme v Praze v areálu Pragosoundu výborně zvukově a vizuálně ošetřený streamovaný koncert v rámci projektu Hrajeme pro první linii, který krom finančního efektu pro potřebné i slušně !V. V.Ú. zviditelnil ve virálu. A ještě z toho máme kvalitně ošetřený zvukový záznam. A v současnosti se restartovalo mnoho karanténou zrušených akcí a po pravdě kalendář na léto a podzim máme slušně nabitý.

Jakým stylem tvoříte? Kde čerpáte inspiraci?

Písně vznikají často tak, že někdo z kolegů pošle nahraný nápad a ten dotahujeme na zkouškách, ale mnoho věcí vzniká i jamováním. Po pravdě je to pro mne úplně jiný, tvořivý a svěží způsob práce, který jsem v předchozí kapele postrádal. Nechci pomlouvat předchozí tým, ale hudební i tvůrčí potenciál naší současné kapely je na úplně jiném levelu. A inspirací je nám vše, v čem žijeme .

Vy jste kromě punkového hudebníka také básník. To by člověka až překvapilo.

Nu, myslím, že punk a poezie si zas až tak neprotiřečí. Ba naopak. Nakonec nejedna z mých básní končí jako text kapely, což je zrovna případ básně Fraktály.

Tím ale výčet vašich profesí nekončí. Vystudoval jste AVU, jste pedagog, sochař, hudebník, spisovatel. Kde se to všechno ve vás bere? Co z toho je vám nejblíž?

Těžko odpovědět. Ono to vše tak nějak samo, ale je fajn, když se zájmy a profese prolínají a vzájemně ovlivňují. Asi je to hodně motivováno potřebou se podělit o vše, co život nabízí.
Živím se hlavně jako pedagog a upřednostňovat jedno před druhým snad ani nejde. Když učím, učím, když píšu, píšu, když hraju, hraju, když tvořím, tak tvořím.

Můžeme se u nás těšit i na vaši výstavu?

Do budoucna určitě zas něco bude v Hradci či Pardubicích. Momentálně vytavuji s kolegy z Pardubické unie na zámku v Nasavrkách.