Aktuality


VIRTUÁLNÍ VÝLET: The New York Public Library

Zveme vás na virtuální prohlídku do jedné z nejvýznamnějších knihoven světa, do New York Public Library (zkráceně NYPL). Hlavní budova knihovny sídlí na křižovatce 5th Avenue a 42nd Street, v parku pojmenovaném po novináři Williamu Cullen Bryantovi. V této lokalitě nabízí své zboží butiky nejznámějších značek, virtuální prohlídka vás tedy provede knihovnou, aniž byste se museli mačkat v tlačenici např. v době Black Friday.

Knihovna byla otevřena v květnu 1911, v příštím roce tedy bude slavit své 110. výročí. Budova byla vystavena na původním chudinském hřbitově, kde později stála vodní nádrž Croton Reservoir, zásobující obyvatele města vodou. Díky velkému množství bohatých a občansky smýšlejících obyvatel města byla otevřena knihovna světového formátu s jedním milionem knih, z plánovaných celkem třech milionů své kapacity. Z 88 návrhů na architektonické plány zvítězil ten, který předložili nejmladší z autorů John Carrère a Thomas Hastings. Jejich dílem je výzdoba ve formě lvů Patience a Fortitude, fontány, alegorické postavy, znázorňující Historii, Drama, Poezii, Literaturu, Filosofii atd. Jsou umístěny na portálech, které mají vyvolat dojem vítězného oblouku.

Doba vodní nádrže Croton, která napájela vodou celé město, je sice už dávno pryč, ale budova NYPL, která ji nahradila, je zdrojem více než srovnatelným, co do významu - zdrojem pro vědění a moudrost.

Krátkou videoprezentaci si můžete prohlédnout přímo na stránkách NYPL:
Virtuální prohlídka knihovnou NYPL

Pokud chcete více nahlédnout do interiérů a vzácných sbírek knihovny, doporučujeme tuto sérii šesti videí (komentář je v anglickém jazyce, u jednotlivých videí je možné zapnout anglické titulky):
https://www.youtube.com/playlist?list=PLL6gs3aZKBaqttlCasfysN-AgNE9Ysrk6

© Photo by form PxHere,  CC Public Domain