Aktuality


VIRTUÁLNÍ VÝLET: Zámecká knihovna Hrubý Rohozec


ZÁMECKÁ KNIHOVNA HRUBÝ ROHOZEC

Státní zámek Hrubý Rohozec, který je vyhlášen národní památkou, má mnoho co nabídnout. Jistě se vyplatí udělat si výlet k této dominantě Turnovska. Ať už vás láká příjemná procházka anglickým parkem nebo prohlídka více než třiceti reprezentačních a obytných pokojů příslušníků původem francouzské hraběcí rodiny DeFoure Walderode. Čtenáře jistě potěší zdejší zámecká knihovna. Kdybyste chtěli přečíst vše, co nabízí, museli byste se „prokousat" jedenácti tisíci svazky.

Nejdříve se však nechte pozvat na samotný zámek. Provede nás sám kastelán a spisovatel Jiří Holub, s nímž jsme na našem webu měli rozhovor, a který zde dle svých slov funguje jako „holka pro všechno". A tak ho potkáte za pokladnou, za pultem kavárny, v průvodcovském hávu či s kýblem v ruce, když uklízí toalety. Nyní nás provede zámeckými komnatami:

https://www.facebook.com/watch/?v=1675407452607336

Zámecká knihovna zaujímá hned dvě místnosti – malou knihovnu a velkou knihovnu. U té malé najdeme ještě pokojíček, který slouží jako archiv. Původně to byl pokoj pro služky. Dnes v něm jsou uloženy litografie či svazky časopisů. O knihovnu se staral hlavně Mikuláš Vladimír Defoure, předposlední majitel zámku. Shromáždil sbírku, kterou v současnosti zámek vlastní, tedy asi 11 tisíc knih. Knihy, které zakoupil většinou na dražbách ve 20. letech minulého století. Najdeme zde španělské, latinské knížky, ale i knihy v němčině, angličtině a nebo dokonce v češtině (např. Jiráskovo Temno). Nejstarší je asi knížka z roku 1508, která obsahuje různé plány a strategie vojenského charakteru. Z novějších jsou to různé svázané sešity, kalendáře, lovecké knížky a velká sbírka knih o balonovém létání, protože Mikuláš byl jeho příznivec. Díky tomu má zámek k dispozici i letecké snímky zámku z počátku 20. století.

Knihovna byla i obrazárnou, najdeme zde přes 50 obrazů znázorňujících členy rodiny. Velkou knihovnu užívali jako salon za jídelnou, kam zvali své hosty. Upozorňovali tím na fakt, že rodina je stará 300 let. Obě knihovny jsou zařízeny tak, jak vypadaly ve 30. letech. Do původní podoby se vrátily, když se podařilo najít fotografie z doby mezi světovými válkami.

Na Rohozci neustále vymýšlejí, jak pobavit lidi. Stále jsou zde kostýmované prohlídky. A pravidelně se zámek připojuje k akci Hradozámecká noc.

https://www.youtube.com/watch?v=YFlGXgD1Ss0

Zažít zde můžete i koncerty:

https://www.youtube.com/watch?v=6DimLiWUPPI