Aktuality


Výstava: Josef Sedlák - asambláže a koláže v černobílém


S uzavřením knihovny se čtenářům také uzavřela možnost navštívit výstavu všestranně nadaného umělce Josefa Sedláka, která byla od 7. října k vidění ve vestibulu knihovny. Přinášíme vám tedy alepoň jeho malý medailon s fotogalerií z výstavy.

Josef Sedlák

Motto: Nejhorší smrt je z vyděšení

Perníkem uloupený Jihomoravan se pustil do koláží na počátku devadesátých let minulého století poté, co neprozřetelně objevil Jiřího Koláře, načež si dvacet let hrál s papírem a lepidlem ukládaje výsledky do šuplíku.

V letech 2014 – 2019 navštěvoval výtvarné kurzy pod vedením Víta Boučka ve Východočeské galerii Pardubice, účastnil se též kurzů vedených chilskou designérkou a konceptuální umělkyní Macarenou Barra nebo akademickým malířem Ondřejem Petrlíkem. 

Jeho koláže nejsou výhradně ony klasické, „čistokrevné", neboť s chutí pracuje i s akrylem a inkoustem či neobvyklými materiály jako je třeba lak na nehty, kůže, plast atd., čímž některá díla přibližuje asambláži. 

Papírově odborník na cestovní ruch a turistický průvodce živící se jako dělník, exsportovec a kavárnolog, nedostudovaný češtinář a umělecký diletant se až u kováře – ve Východočeské galerii – odvážil vyjít se svými kolážemi na denní světlo. Od toho okamžiku, také již jako člen pardubické výtvarné skupiny Mezi černou a bílou, představuje své koláže, „věcy", veřejnosti.

Snimek_obrazovky_5

ZDRCLÝ ROK
[âge de presse]

asambláže a koláže v černobílém


7. 10. – 3. 11. 2020
vestibul knihovny