Aktuality


Blogujeme vážně i nevážně


Knihovnička

Miluju knížky. A vy zřejmě také, když brouzdáte po knihovnickém webu. Patříte-li zrovna tak jako já mezi vášnivé knihomoly, jistě mi dáte za pravdu, že je nutné mít po ruce neustálou dávku (nejlépe i s dodávkou) kvalitní literatury.

Taky jste pořád lehce ve stresu, že COVID opět uzavírá knihovny i knihkupectví, a tak schraňujete, co se dá, abyste byli na případnou karanténu vybaveni? Nejsem výjimkou. V době krátkého otevření obchodů před vánočními svátky jsem se zásobila. Doma se mi nakupila pořádná hromada, která by mi měla vystačit na pár měsíců, a já se nemohla dočkat, až se ponořím do nových příběhů.

Má to jediný háček. KAM S NIMI? Zatímco moje maminka, taktéž vášnivá čtenářka, mohla mít v rodinném domě stovky knih všech žánrů, do garsonky se mi vejde jen velmi omezené množství. A tak jsem nucena třídit a vybírat opravdu jen ty top knížky, které mě vzaly za srdce, ke kterým se ráda vracím. Má to smysl, každou chvíli si tak ty svoje kousky znovu procházím a připomínám. A ty, co „odpadnou", předám dál.

Jenomže seznam těch oblíbených knížek narůstá a já uvolňuji další a další poličky ve skříni, dokonce i na úkor oblečení. Nedá se nic dělat, budu si muset na stěnu přivrtat poličky, vitrínky a knihovničky. Teď jenom googluju a hledám inspiraci. Našla jsem originální domácí knihovny například v podobě zatočeného šneka, uvnitř kterého si můžete číst rozvaleni na polštáři. Knihovna do tvaru rozkvetlé kytky, uprostřed s živou květinou, také působí nádherně. Cik cak knihovny, knihovna umístěná pod schodištěm, knihovna z kmene stromu, knihovna jako mandala a spousta dalších.

Jak jste na tom vy? Máte knížky jen tak skladované nebo si dáváte záležet, kam je ukládáte? Napište nám a inspirujte nás. Budeme se těšit na vaše nápady.

 

Michala Jendruchová