Aktuality


Blogujeme vážně i nevážně


Otužilci

Přátelé, také jste zaznamenali to letošní davové „šílenství"? Všichni skáčou do ledové vody a otužují se. Upřímně, strašně je obdivuji a moc jim fandím. Však mezi těmito nadšenci mám i pár dobrých přátel. Svým způsobem jim jejich vášeň pro ledovou vodu závidím. Ale je mi z nich tak trochu zima. Obvykle si prohlížím fotky jejich rozesmátých tváří plných elánu, těl radostně se máchajících v rybníku, kolem nich ledové kry, a já zachumlaná do tří vrstev svetrů.

Letos se to výzvami na sociálních sítích hemží. A asi je to dobře, protože nám to pomáhá dostat se z krize. I já jsem pár výzev do následujících měsíců dala. Co a jak ve svém životě změnit, z čeho se radovat, kterým směrem se vydat… Dala jsem si výzvu dopsat knížku, postarat se, aby se dostala ke čtenářům, abychom se společně mohli sejít a třeba si o ní popovídat na nějaké besedě. A téhle výzvy se opravdu držím. I kdybych měla napsat jen dvě slova, každý den, když odbavím svou práci, na chvíli sednu k svému rukopisu, a něco málo „plodím". Někdy mi prsty po klávesnici jedou téměř samy, jindy dřepím a tupě zírám, ale obojí má co do sebe. Psaní se mi stalo vášní. A právě vášeň je takovým kořením našeho života.

Dejte nám vědět, co je kořením vašeho života? Co je tou vaší velkou vášní? Je to čtení knih? Je to psaní? Je to sport? Vaření? Nebo nějaké kreativní tvoření? Co děláte s opravdovou vášní? Taky se otužujete jako ti mí přátelé? Právě u nich vidím skutečnou vášeň. Oni nelení a každé ráno vyrazí k rybníku, aby i v mrazech odhodili svršky a vrhli se do vody. A je jim u toho strašně fajn. To je to hlavní.

I já jsem se kdysi dávno zkoušela sprchovat studenou vodou. Ale moje rozhodnutí nevzešlo z vášně, proto mi také vydrželo maximálně týden. Jenomže tihle nadšenci se do toho zakousli a vydrželi. Vím, že to, co ti moji přátelé, určitě nedokážu. Můžu si ale na příští zimu dát jinou výzvu. Dát dolů alespoň jednu vrstvu svetrů. Vždyť každý krok se počítá, no ne? :-) A třeba se jednou dopracuji i k tomu ledovému koupálku...


Michala Jendruchová