Aktuality


Blogujeme vážně i nevážně


Štěstí a naděje

„Přeji ti hodně štěstí," obligátní věta, kterou si často jen automaticky přejeme o narozeninách.

Co je to to štěstí? Možná vás napadne staré známé: „Muška jenom zlatá". Hledáme ji všude kolem, tvrdíme, co všechno nám brání ve štěstí. Ale je tomu tak doopravdy? Nehledejme štěstí kolem sebe, hledejme ho v sobě. Teď, tady.

Stalo se to před dvaceti lety. Vidím to jako dnes. Vyrazila jsem na procházku a z ničeho nic mě přepadl tak nádherně intenzivní pocit, až jsem si radostí poskočila a vykřikla: „Já jsem tak šťastná!" Důvod? Neznámý. Opravdu nebylo proč. Prostě mi bylo dobře.

Možná si říkáte, že v posledním roce nás štěstí poněkud opouštělo. Chápu, ani mně, věčné optimistce, tu a tam do smíchu nebylo. Izolace, nemožnost vídat přátele, nejistota, strach a vyvrcholením všeho byly ještě únorové třeskuté mrazy. Ten den, kdy jsem se cítila nejhůř, jsem si automaticky zapnula televizi, kde zrovna běžely večerní zprávy. Ano, asi vás napadá, že to ode mě byla šílenost, ale kupodivu zafungovala opačně. Právě hovořili o tom, jak těžko těch minus dvacet stupňů přežívají lidé bez domova.

Až jsem se zastyděla za svoje bolístky a celodenní kňourání, že mě bolí záda, je mi zima a nemůžu vídat kamarády nebo si zajít do oblíbené kavárny či na výstavu. Tvrdě na mě dolehla realita těch, kterým je opravdu zle. Jak jsem si najednou začala vážit toho, že mám kde bydlet, stačí zapnout topení a je mi fajn, můžu tvořit, můžu psát, vlézt si pod horkou sprchu... Nebo se jen celý den s knížkou válet v posteli. A tak jsem vstala a šla pro charitu upéct alespoň koláč. V tu chvíli mě opět zasáhla vlna štěstí.

Rozhodla jsem se, že si ho budu denně připomínat. Každý večer před spaním si v myšlenkách procházím celý den a vyjadřuji vděk za to, co se povedlo, co hezkého jsem prožila. Byť je to třeba jen úsměv na ulici nebo dobrá večeře.

Ne nadarmo v roce 2012 vyhlásila OSN na 20. března mezinárodní den štěstí. Letos se konal již po desáté. Je dobré si ho připomenout. Možná jste také zahlédli billboardy k tomuto dni. Nakladatelství Madalball, které se této tématice věnuje, k tomu vydalo kartičky Naděje. Je to sada aforismů s podtitulem To nejlepší je před námi. Každý den si jednu kartičku vytáhnu a je mi hezky.

Přátelé, i když třeba máte pocit, že vás štěstí opouští, pořád je tady ta naděje. Nebojte, zase bude líp. Kolikrát jen stačí změnit pohled na život.

Michala Jendruchová