Aktuality


ROZHOVOR: Julie Kučerovská


Chci inspirovat vrstevníky

Je jí devatenáct a má za sebou úspěchy, které se často nepodaří mnohem starším autorům. Od třinácti let píše blog a právě jí vyšla kniha receptů pro teenegery. Úspěšná mladá žena má našlápnuto na slibnou kuchařskou i spisovatelskou kariéru. Julie Kučerovská

Jste gurmánka?

Ano, jsem a veliká. Moc ráda navštěvuji moje oblíbené podniky a objevuji nové restaurace. Na dovolenou se vždy těším nejvíce na poznání nových chutí a receptů. V tomto období mi to moc chybí, a i když podporuji nákupem přes okénko moje oblíbené podniky, tak ta atmosféra tam bohužel není.

Jaký moučník jste si dopřála naposledy?

Zrovna včera to byl svatební dort, který zkouším jedné kamarádce na její svatbu. Je to pro mě velká výzva, a proto mě to tak baví.

Ptám se proto, že první moučník jste upekla v šesti letech, je to tak? Jak vůbec dopadl?

Ano, byly to muffiny. Mamka byla dost vyděšená, když přišla domů a tam zapnutá trouba. Byla jsem na ně tak hrdá! Dopadly skvěle, musela jsem je potom péct skoro každé návštěvě, uměla jsem je na všechny způsoby. Moc mě bavilo je zdobit a vymýšlet nové příchutě.

Dá se tedy říci, že jste se do malička mamince motala v kuchyni pod nohama?

Ano, dá. Nejdříve jsem olizovala mísy, pak míchala a nakonec jsem to okoukala a zvládala to vše sama. Pak už jsem doma pekla jen já. Nejvíce mě bavilo zkoušet nové recepty, to byly pro mě výzvy.

Vy jste ale brzy škálu moučníků rozšířila i o slaná jídla a už ve třinácti letech jste založila blog...

Ano, mám ráda slané i sladké, ale jako malá jsem se spíš naučila nejdříve péct a bavilo mě to i více. Na svůj blog, který jsem skutečně začala psát už ve třinácti letech, jsem donedávna dávala jen sladké recepty. Dnes je to spíše naopak. Raději vařím, než peču, ale dorty a sladké kamarádům či rodině dělám moc ráda.

Jenomže vy jste šla ještě dál a vydala jste Kuchařku pro teenagery, kterou inspirujete své vrstevníky.

Často jsem slýchala od kamarádů, že by to nezvládli. Třeba moje svačina či oběd, které jsem si nosila do školy. Nevěděli, jak na to. Chtěla jsem jim ukázat, že je to lehké a když to zvládnu já, tak oni určitě také. Ráda jsem jim předávala své rady ohledně vaření či pečení i recepty. Tak jsem zkusila napsat kuchařku a vyšlo to. Chci je inspirovat a troufnu si říct, že se mi celkem daří. Nejen že podle mé kuchařky vaří hodně mých kamarádů, ale i podle ohlasů vidím, že se mladí lidé inspirují. Často mi moji vrstevníci posílají fotky pokrmů z kuchařky.

Jak se vám, tak mladé dívce, podařilo nashromáždit tolik receptů?

Od mala jsem si většinu svých uvařených či upečených výtvorů psala do různých sešitů a měla jsem jich opravdu hodně. Do kuchařky jsem vybrala své oblíbené recepty a rozhodování nebylo vůbec náročné. Recepty jsem měla vybrané během chvíle.

Kde se nejvíc inspirujete při vymýšlení receptů?

Všude kolem sebe. Nejčastěji vznikají, když musím v kuchyni experimentovat. Moje nejoblíbenější jídlo je moje zeleninová pomazánka, kterou jsem vymyslela také jako malá, nebo třeba čočkové kuličky. Nyní jsem vegetariánka a často si recepty bez masa vymýšlím. Mým hlavním ochutnavačem je můj starší bratr.

Vydat prvotinu bývá velmi obtížné. Co to pro vás znamená?

Jelikož jsem měla za sebou skvělý tým celého nakladatelství, tak to pro mě složité nebylo. Ze začátku jsem měla obavy, ale když teď vidím, jak se krásně kniha prodává, tak nechápu, čeho jsem se bála. Mám z ní obrovskou radost a dělá mě šťastnou vidět lidi, jak vaří podle mé kuchařky.

Chystáte pokračování? Nebo třeba i nějakou beletristickou knížku?

Zatím si píšu recepty do šuplíku a ráda bych nějakou další kuchařku vydala. Moc mě psaní mých nových receptů to baví. Do beletrie se zatím určitě pouštět nebudu. Psaní receptů mě momentálně baví nejvíce.

Co vy sama nejradši čtete?

Já čtu jenom kuchařky, jestli se to počítá. Baví mě v nich hledat inspiraci a koukat na ty krásné fotky. Mám doma už velkou sbírku a další kuchařky vyhlídnuté.

Jaké máte další plány?

Abych řekla pravdu tak sama v téhle době nevím. Chtěla jsem odjet do zahraničí pracovat a učit se do kuchyně, ale v téhle nejisté době jsem si podala přihlášku na vysokou školu. Tak uvidím, kam mě nohy zavedou.

Rozhovor pro Krajskou knihovnu v Pardubicích připravila Michala Jendruchová