Aktuality


Kramářské tisky na Příhrádku

Kdekdo si myslí, že naši předci byli ochuzeni o sociální sítě, ale opak je pravdou. V dobách, kdy elektronika a internet ještě neexistovaly, plnily jejich funkci kramářské tisky. Pod tímto pojmem jsou označovány drobné texty, které reagovaly na aktuální dění ve společnosti či měly mravní a zábavní charakter. Oblíbenými tématy byla zejména politika, vtipy nebo náboženské písně.

V Knihovním centru U Vokolků na Příhrádku naleznete mnoho exemplářů, které jsou jak poučné, tak i velice humorné jako například: Loučení pijáka s kořalkou nebo Žaloba mladého muže na zlou ženu všem mládencům k výstraze. V expozici jsou k vidění ale i lyrické texty vlastenecké, milostné a poučné.

Obecně byl význam kramářských tisků, které se běžně prodávaly na jarmarcích a poutích, pro naše předky natolik zásadní, že si je předávali z generace na generaci. Dokonce je i sešívali do špalíčků zvaných konvoluty, aby se dílčí texty nepoztrácely a byly pohromadě.

Rozhodně neváhejte a navštivte unikátní expozici, která je návštěvníkům zpřístupněna každý den mimo pondělí v čase od 10 do 18 hodin. Vstupné je zdarma.