Photo


Besedy se spisovatelkami Lenkou Rožnovskou a Ester Starou

Knihovna se i letos zapojuje do projektu pasování prvňáčků. Týká se to jedenácti tříd, které během roku do knihovny zavítají dvakrát. Poprvé na orientaci po knihovně a povídání o knížkách, podruhé na besedu se spisovateli. Letos k nám zavítaly hned dvě spisovatelky dětských knížek a povyprávěly s dětmi o příbězích, které pro ně píší.

Lenka Rožnovská je pedagožka, autorka pohádek pro děti, které vycházejí na pokračování v časopisu Sluníčko a vydávají se i knižně. Spolupracuje s knihovnami, její projekty (Čtení pro kočku, ale taky pro psa, Šikulíci píší knihu, Indiánské nocování) mají za cíl prohloubit čtenářské kompetence u dětí mladšího školního věku.

Ester Stará také píše knihy, které u dětí sklízejí úspěch. Pracuje jako speciální pedagožka a logopedka a zkušenosti z praxe využívá i při psaní knih zaměřených na komunikační dovednosti dětí, např. Žvanda a Melivo (Knižní klub) a Mařenka už říká Ř! (65. pole). Pohádky A pak se to stalo! (Albatros) získaly od Internationalen Jugendbibliothek v Mnichově ocenění White Raven, titul Chrochtík a Kvikalka na cestě za blýskavým prasátkem (65. pole) byl oceněn Zlatou stuhou.
Třídy budou na konci roku pasovány a uvedeny do království knih v rámci slavnostní ceremonie. Každý malý čtenář obdrží svoji knížku. Tyto knihy jsou spolufinancovány projektem Čtení pomáhá, kde malí čtenáři svým čtením podporují různé projekty. Letos jsme zapojili do spolupráce i starší čtenáře, kteří na knížky cíleně přispívají.