Photo


Den pro dětskou knihu aneb Čerte, nezlob se

Den před první adventní nedělí se v mnoha knihovnách po České republice konala akce na podporu čtenářství a čtenářské gramotnosti Den pro dětskou knihu. Do této celostátní kampaně se zapojila i Krajská knihovna v Pardubicích a ve spolupráci s dalšími kulturními institucemi připravila pro děti čertovsky laděný program.

Čerte, nezlob se – tak zněl podtitul již 6. ročníku Dne pro dětskou knihu. Na malé návštěvníky čekala soutěžní stanoviště, za kterými putovali nejen po knihovně, ale také do Východočeské galerie, Východočeského muzea či do Galerie města Pardubic. Děti tak absolvovaly zápis v čertí škole, pomáhaly s rozluštěním záhady v čertíkově detektivní kanceláři či se například seznámily s příběhem napraveného čertíka Felixe a Florimona. Za příslušný počet splněných úkolů se účastníci mohli těšit z volného vstupu na výstavu Peklo v Mázhausu nebo z bezplatné registrace do knihovny na rok 2018. „Bezplatnou registrací do knihovny chceme nejen zvýšit zájem dětí o knihy, ale také dosáhnout toho, aby našich služeb mohly využívat rovněž děti ze sociálně znevýhodněných rodin, “ vysvětluje ředitelka knihovny Radomíra Kodetová.

Kdo nechtěl soutěžit, mohl zavítat do tvůrčích dílen pod vedením zkušených lektorek z DDM Beta a odnést si domů vánoční dekoraci či své dílo zanechat v knihovně a přispět tak k dotvoření společného betlému. Častou zastávkou bylo také stanoviště výtvarnice Evy Mašínové, na kterém si děti mohly nechat namalovat čertovský motiv na obličej a stát se tak samy malými pekelníky. Velkým překvapením pro děti byla návštěva profesorů ze školy čar a kouzel v Bradavicích. Ti zavítali na vyhlášení čtenářské soutěže Lovci perel, která v knihovně probíhá po celý rok. Celý program vyvrcholil hudebním vystoupením pardubické folklorní skupiny TRDLO, se kterou si publikum připomnělo hned několik vánočních koled.

V průběhu akce se uskutečnila veřejná sbírka dětských knížek, která díky zájmu veřejnosti v knihovně potrvá ještě tento týden. Shromážděné knížky následně poputují na dětské oddělení do nemocnice v Pardubicích a v Chrudimi.