News


Březen – měsíc čtenářů je tu!

Pohádková Noc s Andersenem, setkání s básníkem Michalem Maršálkem a spisovatelkou Markétou Vítkovou, vyhlášení nejlepšího čtenáře roku, zavedení nových služeb pro čtenáře, nebo třeba ohlédnutí do minulosti prostřednictvím přednášky a besedy – to je jen menší ochutnávka toho, co můžete v březnu zažít při návštěvě krajské knihovny. Ta se totiž každoročně zapojuje do propagační kampaně na podporu čtenářské gramotnosti Březen – měsíc čtenářů, kterou vyhlašuje Svaz knihovníků a informačních pracovníků (SKIP). V rámci této akce se pak zúčastněné knihovny snaží své čtenáře překvapit, přijít s novými službami či nabídnout nevšední kulturní program.

 

Děti mohou zažít (nejen) noční dobrodružství

Oblíbené nocování v knihovně známé pod názvem Noc s Andersenem letos připadá na 29. března. Večer naplní pohádkové příběhy, ale i výtvarné tvoření a hravé aktivity. S knihovnicemi si děti připomenou známé i neznámé knihy Petra Síse. Věnovat se ale budou i dalším autorům z bohaté pokladnice knih nakladatelství Albatros, neboť to letos slaví 70. výročí založení. Hlásit se mohou čtenáři krajské knihovny ve věku 8 až 10 let. Přihlášky jsou k dostání na dětském oddělení. Ale pozor, podmínkou přijetí přihlášky je nejméně půlroční registrace čtenáře v knihovně.

Další dobrodružství čeká na děti z mateřských škol, které společně se spisovatelkou Markétou Vítkovou zavítají do dinosauří říše. Díky její knize Dinosaurům v patách se děti dozvědí, jak to chodilo v životě pravěkých ještěrů. Na besedu navazuje cyklus výtvarných dílen. Každou březnovou středu od 14 do 17 si můžete přijít na dětské oddělení jednoho dinosaura vytvořit! Součástí dílen bude také minivýstava knih s dinosauří tematikou a každý, kdo přijde, obdrží malý dárek.

 akce_pro_deti

fgh

Akce pro dospělé čtenáře

Zájemcům o historii doporučujeme přednášku Mgr. Karly Jaré s názvem Ty nejsi královského rodu. První část bude věnována významnému českému šlechtici Závišovi z Falknštejna. Přijďte nahlédnout do minulosti 13. 3. od 17 hodin do univerzálního sálu knihovny. Pokud byste měli v oblibě spíše období první republiky, zveme na besedu s Jiřím Bartoněm, spoluautorem publikace Velká kniha herců první republiky a protektorátu. Akce se uskuteční 27. 3. od 17 hodin. V rámci projektu Spisovatelé do knihoven se čtenáři tentokrát mohou setkat s Michalem Maršálkem, lékařem, básníkem a esejistou, který je zároveň autorem nebo spoluautorem několika odborných knih z oblasti psychiatrie a emeritním primářem Psychiatrické nemocnice Bohnice. Za sbírku Černá bere (2014) byl nominován na cenu Magnesia Litera. Setkání je naplánováno na 20. 3 od 17 hodin v univerzálním sále.

Do konce měsíce knihovna vyhlásí také vítěze ankety Čtenář roku 2019. Tentokrát se vhodný kandidát hledá v řadách mužů nad 18 let.  

akce_pro_dospele

 

Nové služby = snadnější vracení knih a čtení na cesty

Od března vejde v platnost také přívětivá novinka. Čtenáři budou moci pro vracení knih, které si půjčili v krajské knihovně nebo v jakékoliv knihovně městské části Pardubic, nově využívat také biblioboxy Univerzitní knihovny Univerzity Pardubice. Služba je nastavena samozřejmě i opačným směrem – knihy zapůjčené v univerzitní knihovně mohou čtenáři zanechat v kterémkoliv biblioboxu Krajské knihovny v Pardubicích. Pracovníci zmíněných knihoven se pak už postarají o to, aby se kniha dostala opět na správné místo v regále a byla čtenáři odepsána z konta.

Krajská knihovna se v průběhu březnových dní zapojí i do celostátního projektu Kniha do vlaku. Do konce března by měl být v prostorách budovy hlavního vlakového nádraží nainstalován stojan s knihami, které si cestující budou moci bez registrace do knihovny a bezplatně půjčovat. Na jejich rozhodnutí pak bude, zda knihu vrátí, ponechají si ji nebo do stojanu sami nějakou vlastní knihou přispějí.

nove_sluzby

Kompletní informace o březnovém programu naleznete v kalendáři akcí (úvodní strana webových stránek).