News


Blogujeme vážně i nevážně


S knížkou nejsme nikdy sami

Kniha od pradávna hrála velkou roli v lidských životech. Jednoduchý vynález přivedený k dokonalosti zůstává zdrojem vědění a potěšení i tehdy, ocitneme-li se náhle „bez šťávy". A tím nemyslíme jen tu, která se ukrývá v našich elektrických zásuvkách. V uplynulém roce na nás chvíle temna doléhaly častěji, než dřív. Knížka je ale dovede alespoň na chvíli rozsvítit.

I když se nemůžeme setkávat tak, jak bychom si přáli, s knížku nejsme nikdy sami. Možná teď nemůžeme volně cestovat. S knížkou ale můžeme objevovat úplně nové světy a podívat se i na ta nejneuvěřitelnější místa, která jsou jen v naší fantazii. V bezpečí rozmanitých příběhů si můžeme alespoň na chvíli dovolit nebýt rozumní ani obezřetní a nemít z ničeho strach. Když budeme chtít, můžeme číst i se zavřenýma očima a vnímat jen vůni starého papíru nebo poslouchat šustění stránek. Věříme, že pár takových pokladů se najde v každé domácnosti. I v té vaší. Když ale domácí zásoby dojdou, jsou tu pro vás naše knihovny.     

Království krásných i poučných knih musely během minulého roku několikrát uzavřít své brány pro veřejnost. Přesto se toho za jejich zdmi dělo hodně. V té naší mnoho knížek a not dostalo nový kabát, stěhovaly se některé fondy i celé kanceláře. Prostorné sklepení se proměnilo v desinfekční místnost pro vrácené výpůjčky. My knihovníci jsme se scházeli na online poradách a vzdělávali se na videokonferencích. Připravili se na zřízení výdejového okénka, na spuštění e-výpůjček a vymýšleli další způsoby, jak být v kontaktu se svými čtenáři. Tvořili jsme nový obsah na své webové stránky a sociální sítě včetně nových projektů, s nimiž chceme překvapit během následujícího roku.

V tuto chvíli nevíme, kdy budeme moci brány knihovny opět otevřít a potkávat se s vámi, našimi drahými čtenáři. Ale přejeme si, aby to bylo brzy. Prázdné uličky mezi regály, i když jsou plné knih, totiž nejsou ono. Knihovnu nedělají jen knihy, ale i čtenáři. A knihovníci. Do té doby, než se uvidíme, vám přejeme pevné zdraví a mnoho krásných chvil s knížkou v ruce. Ať už tou papírovou, nebo třeba elektronickou.   

Lucie Jirglová