News


KNIHOVNICKÁ ANKETA POD ROUŠKOU


ANKETA PRO KNIHOVNY

Poslední týdny znamenaly pro všechny zatěžkávací zkoušku. Platí to i pro knihovny, které se musely vypořádat s uzavřením prostor i s jejím následným otevřením za striktních podmínek. Období koronaviru prověřilo sílu týmu, kreativitu a ukázalo nové možnosti, jak se přiblížit čtenářům. Oslovili jsme knihovníky z různých koutů republiky a položili jsme jim stejné otázky.

1. Co vám aktuální situace vzala?

2. Co vám naopak přinesla? Našli jste si v ní v rámci knihovny něco pozitivního?

3. Co jste v době uzavření knihovny dělali pro čtenáře?

4. Jak jste zvládli její otevření a co chystáte, až se opatření zcela uvolní?

Postupně vám zprostředkujeme jejich odpovědi. Třeba získáte inspiraci. Dnes na otázky odpovídá:

Martina Šmídtová - vedoucí referátu PR, Moravská zemská knihovna


Co vám aktuální situace vzala?

Všechny plány – na kulturní a vzdělávací program, výstavy, plány na PR a komunikační aktivity. Měla u nás proběhnout prezentace cestovního ruchu zahraničních partnerských měst Brna, v červnu jsme měli hostit konferenci V4. V létě měla začít druhá fáze rekonstrukce, i to jsme najednou museli přehodnotit. Kolegové z Českého literárního centra a týmu, který má na starosti prezentaci české literatury v zahraničí, se dlouhé měsíce připravovali na účast na veletrhu v Londýně, Lipsku, Bologni, po mnoha letech také v Paříži a jako hlavní hostující země ve Varšavě. Jak šel čas, rušil se jeden veletrh za druhým. Úsilí mnoha lidí i finančních prostředků tak přišlo vniveč.

Co vám naopak přinesla? Našli jste si v ní v rámci knihovny něco pozitivního?

Především tato mimořádná situace vyburcovala mnoho lidí k výjimečným výkonům i nápadům. Nesložili jsme ruce do klína a hned od počátku jsme se snažili přinést našim čtenářům nové služby online. Často to pro některé mé kolegy znamenalo a stále znamená práci dnem i nocí. Energie, nasazení a současně i týmový duch, který moji kolegové prokazují, mě naplňuje pýchou. Je to velmi náročné a přitom tolik povzbuzující. Současně mě velmi těší, že do našich aktivit, ať už jsou to KnihovnyPROTIviru či kampaň Kup knihu, zachráníš nakladatele! se zapojilo mnoho dalších knihoven, ukázala se tak v plné míře síla celé knihovnické sítě. Věřím, že z celé této situace nakonec vyjdeme silnější než kdy předtím.

Co všechno jste dělali a možná i stále děláte pro čtenáře?

MZK se uzavřela již 11. března, téměř okamžitě se spustila lavina dotazů ze strany studentů VŠ, jak mají dopsat diplomku. Snažili jsme se proto reagovat na sociálních sítích a propagovat online zdroje dostupné na dálku. Z toho vzešla myšlenka webového průvodce volně dostupnými online zdroji, nejen pro registrované čtenáře. Web KnihovnyPROTIviru jsme spustili do týdne po uzavření a neustále jej doplňujeme.

Paralelně pracovali naši programátoři společně s programátory Národní knihovny na dočasném zpřístupnění veškerých našich digitálních fondů pro studenty a pedagogy VŠ – i to se podařilo v rekordním čase, již 25. 3. Přes 230 tisíc digitalizovaných titulů si nyní mohou studenti prohlížet z pohodlí domova!

Hned poté jsme začali připravovat kampaň Kup knihu a zachráníš nakladatele, ta má sice pomoci hlavně knižnímu trhu, ale v rámci této kampaně nabízíme našim čtenářům a nejen jim videa s autorskými čteními předních českých spisovatelů i spisovatelek. Videa natáčí sami autoři, my stříháme a doplňujeme o grafiku. Naše sekce, České literární centrum, zase nabízí veřejnosti komiksovou soutěže Komiks za komiks, opět podpořenou videotutorialy českých komiksových ilustrátorů.

Momentálně intenzivně pracujeme na online výstavě či rozcestníku k Akci K, přepadení a zabavení klášterů v roce 1950. Měla to být původně výstava u nás v galerii, ale rozhodli jsme se ji překlopit do online podoby a ještě i doplnit dalším obsahem. A mohla bych pokračovat dál - máme nové zkušební přístupy do dalších informačních databází, společně s Městkou pražskou knihovnou jsme spustili portál Čtení dětem a mnoho dalšího.

Jak jste zvládli její otevření a co chystáte, až se opatření zcela uvolní?

Asi jako většina knihoven jsme počítali s otevřením až 8. června, ještě jsme si to ověřovali u našeho zřizovatele. Podařilo se nám totiž přeložit stavební práce, které měly u nás probíhat v létě a kvůli kterým jsme měli být v létě zavření. Se zhotovitelem prací jsme byli domluvení, že do 8. června vše stihne a my pak knihovnu necháme otevřenou po celé léto. Informaci o otevření 8. června jsme tedy zveřejnili na webu a na sociálních sítích a rozeslali našim čtenářům newsletter s tímto datem. Bohužel toto vše proběhlo 23. 4., tedy v den, kdy vláda na svém podvečerním zasedání harmonogram uvolňování změnila a knihovnám na otevření dala čtyři dny i s víkendem. V čase, kdy byla tato změna zveřejněna v médiích, ještě část našich čtenářů dostávala mail, že otvíráme 8. června. I přes počáteční šok jsme však v pátek poté zmobilizovali síly a vcelku rychle jsme se se stavební firmou domluvili na provozu, který umožní pokračování stavby a současně i otevření půjčovny v omezeném režimu. Bylo potřeba upravit elektronický objednávkový systém, sepsat všechny specifické podmínky pro čtenáře, vystavět koridory atd. Pracovalo na tom několik lidí i přes víkend, ale podařilo se – otevřeli jsme již 29. dubna.

Abychom dokončili rekonstrukci, museli jsme 18. května opět na týden zavřít, ale poté již otevřeme i studovny. Hygienická omezení si však vyžádají výrazné snížení počtu míst ve studovnách, ze 750 na 240. Tudíž jsme se rozhodli, že přístup do budovy umožníme jen registrovaným čtenářům. Počítáme s tím, že v podobném režimu budeme zřejmě fungovat celé léto, kdy nás ještě čeká logisticky náročná výměna koberců ve studovnách. V září pak obnovíme kulturní a vzdělávací program, který nyní již pomalu začínáme dávat dohromady.