News


#Knihovnyprotiviru - studijní materiály online

#Knihovnyprotiviru

I když jsou všechny knihovny zavřené, mají i v těchto časech stále co nabídnout. V reakci na obrovskou poptávku po elektronických zdrojích dostupných na dálku byl spuštěn webový průvodce #KnihovnyPROTIviru, který chce lidem usnadnit hledání i výběr. Na své si přijdou ti, co hledají zdroje pro dopsání diplomky, rodiče, jejichž děti se doma už nudí, nebo všichni ostatní čtenáři, kteří nyní přišli o přístup ke klasickým knihám. Na přípravě se podíleli pracovníci Knihovny.cz, Digitálníknihovny.cz a Moravské zemské knihovny, která činnost zastřešuje.

Tento portál vznikl jako rozcestník, který vám zjednoduší vyhledání  elektronických dokumentů. Zpřístupňuje množství elektronických zdrojů, které můžete zdarma a legálně číst, sledovat nebo poslouchat online nebo na svých čtečkách a mobilních zařízeních. Pod hashtagem #Knihovnyprotiviru soustřeďujeme na sociálních sítích i další materiály, které mohou knihovny poskytnout, i když se do nich aktuálně nedostanete. Ty nejlepší najdete na tomto portálu.

https://protiviru.knihovny.cz/

Online přístup k fondům Národní knihovny

Studenti a pedagogové veřejných i soukromých vysokých škol mohou ode dneška využívat dočasný online přístup k fondům Národní knihovny a veřejných vysokých škol. Dohodli se na tom generální ředitel Národní knihovny Martin Kocanda a Jiří Srstka, ředitel spolku DILIA, kolektivního správce autorských práv. Zpřístupněno tak bude více než 206.000 titulů monografií a periodik, což je přes 59 milionů stran.

Dohoda, která byla 16. března 2020 podepsána, umožní studentům a pedagogům veřejných i soukromých vysokých škol přístup k digitalizovaným fondům Národní knihovny a veřejných vysokých škol online formou aplikace Kramerius. „Týkat se to bude také těch děl, která jsou nyní chráněna autorským zákonem. Chtěl bych tímto velmi poděkovat Dilii, že vyšla vstříc stovkám studentů, kteří se na nás obraceli s žádostmi o zpřístupnění knih," říká Martin Kocanda. „Po dobu vyhlášení nouzového stavu si budou moci vysokoškoláci naše fondy otevřít, přečíst, ale z logiky věci nemůžeme povolit stahování a tisk těchto fondů," dodává Kocanda. Národní knihovna tak chce eliminovat nelegální šíření publikací.
 
Adresa aplikace Kramerius:  http://kramerius.nkp.cz
 

Studijní kolekce v databázi Pablikado

Vzhledem ke stávající situaci, která neumožňuje studentům běžný přístup ke studijním materiálům prostřednictvím knihoven, nabídnul pomoc i tým služby Citace.com. Vytvořil Studijní kolekci v rámci online databáze odborných zdrojů Pablikado. Tato kolekce je k dispozici zdarma všem uživatelům, aby jim umožnila snadný přístup ke studijním materiálům, které je možné bezúplatně poskytnout. Věříme, že tento krok pomůže studentům alespoň trochu zmírnit studijní diskomfort, který v současné době zažívají.

Studenti se mohou přihlásit do manažeru Citace PRO Plus, tak jak jsou zvyklí, a pomocí oranžové ikony čtverce vpravo nahoře přejít do databáze Pablikado, kde už budou automaticky přihlášeni a uvidí obsah Studijní kolekce. Poté si zvolí zdroj, se kterým budou pracovat buď na webu, nebo si jej stáhnou do aplikace. Aplikace nabízí funkce jako podtrhávání, zvýrazňování, vkládání poznámek a také odesílání citátů přímo do svého účtu v manažeru Citace PRO Plus. Aplikaci Pablikado lze zdarma stáhnout na Google Play.

Zde jsou odkazy na videa, která studentům pomohou zorientovat se v nabízených možnostech.

Jak se dostat do Studijní kolekce v Pablikadu?
Jak funguje aplikace Pablikado?

Studijní kolekce bude k dispozici zdarma minimálně do 30.4. 2020. Přihlásit do kolekce se můžete rovnou, i bez přihlašování do manažeru Citace PRO Plus.

Zdroj: https://www.pablikado.cz/studijni-kolekce

E-knihovna.cz

Rádi bychom podpořili všechny učitele a studenty, ale samozřejmě také
čtenáře ve všech knihovnách. Nabízíme proto více než 1800 titulů ke
stažení - zdarma, bez registrace a jakýchkoli omezení.

Dostupnost titulů z české i světové klasiky prózy, dramat i poezie ocení
zejména studenti, kteří shánějí četbu ze seznamů doporučených knih.
Nabídka je však mnohem širší - detektivky, současná česká beletrie,
historické romány, dobrodružné příběhy a řada dalších.

E-knihy najdete na www.e-knihovna.cz, jsou dostupné zdarma a ve třech
různých formátech vhodných k prohlížení na monitorech, čtení na mobilech
i ve čtečkách.