News


Příhrádek žil celé léto kulturními pořady


Krajská knihovna se letos v Pardubicích domluvila s pořadateli Kulturního parku a dalšími partnery a zahájila novou tradici kulturního léta na Příhrádku.  Komorní hudební či dramatické pořady se setkaly s velkým zájmem veřejnosti, která cíleně přicházela, nebo jen tak šla náhodou kolem.  Vstupné se totiž žádné neplatilo a všichni se mohli zdržet, jak dlouho se jim to právě hodilo.

"V závěru června se Pardubickému kraji a Krajské knihovně podařilo na pardubickém Příhrádku otevřít Knihovní centrum U Vokolků, což jsou tři rekonstruované historické domy a věž s průchodem k zámku. Velmi jsme stáli o to, aby po dvou letech stavebních prací opět ožilo i malebné trojúhelníkové náměstíčko s neopakovatelnou atmosférou. Proto jsem požádal knihovnu, aby spojila síly s Kulturním parkem, který se vloni konal před Východočeským divadlem, a nakonec z toho vznikl velmi pěkný projekt," řekl jeden z patronů letního festivalu, 1. náměstek hejtmana Roman Línek.

"Myslím, že pořady tu měly klidnější atmosféru, než vloni před divadlem, kde je velký dopravní ruch. Věřím, že se v tomto příjemném prostředí setkáme zase za rok," uvedl na závěrečném koncertu druhý patron festivalu, náměstek primátora města Pardubice Jan Mazuch.

Celkem se o prázdninových měsících konalo na Příhrádku 24 akcí, na kterých vystoupila stovka umělců, a které zhlédlo téměř dva tisíce lidí. "Chtěli jsme letos podpořit také řadu mladých umělců, kteří celé jaro nemohli vystupovat.  K vidění bylo na Příhrádku divadlo, poezie a koncerty různých hudebních žánrů, prostě pro každého něco. A potlesk si zaslouží nejen vystupující, ale i diváci, kteří tu vytvářeli bezvadnou atmosféru," dodal Línek.

Letošní ročník byl pilotní, připravený narychlo po koronavirové odmlce kultury. "Naším zájmem bylo přivést lidi cíleně na Příhrádek, nabídnout jim tu program a představit i naše knihovní centrum. Důležité pro nás je, že veškeré programy i vstup do centra U Vokolků jsou zdarma. Dík za to patří všem podporovatelům a organizátorům, zejména Pardubickému kraji, městu Pardubice a Národnímu památkovému ústavu," sdělila ředitelka Krajské knihovny Radomíra Kodetová.

Letošní Kulturní léto na Příhrádku zakončuje právě dnes Jarmark knih, který propaguje jak nové prostory knihovny, tak i čtenářství jako takové. Divadelní představení střídají jarmareční písně, nechybí výměna knih v Knihotoči, výroba ručního papíru, záložek do knih, nebo tisk památečních listů.

Kulturní léto se na Příhrádek vrátí za necelý rok, ale třeba čítárna v knihovním centru je otevřená každý den kromě svátků po celý rok, a to zdarma a bez nutnosti vlastnit čtenářský průkaz.

Zdroj: Pardubický kraj

Reportáže televize V1 je možné shlédnout zde:

https://vzpravy.cz/zpravy/pardubicko/pardubice/2674/leto-na-prihradku-je-u-konce

https://vzpravy.cz/zpravy/pardubicko/pardubice/2577/kulturni-park-letos-na-prihradku