News


ROZHOVOR: Petra Börnerová


Petra Börnerová: Naše písničky vznikají při vaření

Petra Börnerová, Tomáš Borovnický a jejich jedenáctiletý Tomášek tvoří semknutý tým. Povídat si s nimi je pohlazením pro duši. Tohle rodinné trio předává pozitivní energii. A vy můžete být u toho na jejich koncertě 9. srpna na Příhrádku.

Kdy jste se pořádně pohádali? Ptám se s nadsázkou. Hlavně proto, že jste rodinná kapela.

Občas si musíme vyměnit názory. Já se synem jsme znamení býk a Tomáš je beran. Takže jsme všichni tvrdohlaví. Ale máme se navzájem rádi, tak se to vždy nějak vyřeší.

Váš jedenáctiletý syn je nedílnou součástí kapely. Byl od začátku předurčen k tomu, že se vydá tímto směrem?

Vůbec jsme to neplánovali. V pěti letech jsme v něm objevili talent, začal hrát sám od sebe na bicí. Jeho táta i děda jsou bubeníci, tak to bude asi v genech. Naučil se postupně všechny skladby, které hrajeme, a tak nějak přirozeně se stal členem naší kapely.

Neměl někdy jako dítě „úniky“, když třeba místo fotbalu s kamarády musel jet na koncert?

Vůbec ne, on to nebere jako povinnost. Bere to, jako kdyby si šel zakopat na hřiště. Je to jeho součást a považuje to za zábavu a radost. Jde mu to samo od sebe, takže ani doma nemusí tolik cvičit. Nikdy jsme ho nenutili, ani nemusí chodit do žádné hudební školy. Necháváme tomu volný průběh, ať se pak sám rozhodne, jestli bude hudbu studovat, nebo bude třeba dělat úplně něco jiného. Nechceme v něm vypěstovat averzi k tomu, co má rád, jako třeba jiní rodiče, kteří si na svých dětech plní sny, a tím je spíš odradí.

Působíte, že jste báječný tým, kterému je společně dobře. Co je na takové spolupráci nejhezčí?

Je to přesně tak, jak to cítíte. Jsme šťastní a vděční za to, že můžeme dělat to, co nás baví, cestovat, poznávat nové lidi. Také si užíváme, že s námi syn chce hrát. Máme radost z toho, že se naše muzika někomu líbí.

A co naopak nejtěžší?

Nejtěžší je, že musíme tuto zábavu skloubit s prací. Někdy toho je hodně a jsme unavení. Muzika, kterou děláme, nás bohužel neuživí. Chodíme oba do práce a ve volném čase hrajeme. Má to i své výhody. Když nám třeba někdo zruší koncert, nebo musíme z nějakého důvodu zrušit my, tak máme jistotu v zaměstnání. Oba jsme účetní ve velké společnosti.

Jakým způsobem tvoříte?

Když máme třeba nějaký nápad, tak zkusíme tvořit. Většinou doma, protože nemáme rodinný dům, ale bydlíme v bytě, takže tvoříme akusticky. Ani nemáme možnost žádné zkušebny. Písničky vznikají u nás v obýváku nebo třeba i při vaření. Pak se už jen sehrajeme na koncertech.

Kde čerpáte inspiraci pro tvorbu?

Ze života.

Na co se můžeme na Příhrádku těšit?

Na naše i převzaté písničky, které rádi hrajeme. A samozřejmě na pozitivní energii, kterou vám koncertem předáme.