News


Týden knihoven 4. - 11. 10. 2021


Týden knihoven přinese netradiční workshop, koncert i cestovatelskou besedu

Týden knihoven je největší událostí českých knihoven, která probíhá po celé republice. Tradiční knihovnický happening každoročně láká na celou řadu společných i dílčích akcí, které se už 25 let těší stále větší oblibě veřejnosti i samotných knihovníků. Letos připadá na týden od 4. října. Co si pro své čtenáře připravila Krajská knihovna v Pardubicích?

Hlavním komunikačním tématem českých knihoven po celý rok 2021 je udržitelnost. Pardubická knihovna proto připravila na úterý 5. října tvořivý workshop pro děti i dospělé, který se bude konat v grafickém ateliéru Knihovního centra U Vokolků na Příhrádku. Malí tvůrci si vyzkouší tisk pomocí zeleniny, ovoce a nasbíraných přírodnin. Ti starší se můžou přiučit technice monotypu.  Zastavit se můžete kdykoli během odpoledne od 13:00 do 18:00 hodin.

Ve středu 6. října Příhrádek rozezní klasická komorní hudba v podání dechového tria Ribelino. Lahodné tóny hoboje, klarinetu a fagotu si můžete vychutnat na terase čítárny s krásným výhledem na zámek. Při nepříznivém počasí se akce přesune do zeleného salónku čítárny. V průběhu celého týdne je možné navštívit nově zrekonstruovanou klubovnu dětského oddělení nebo si vypůjčit deskové i venkovní hry. Kompletní nabídku společenských her k zapůjčení najdete v čítárně na Příhrádku.

Program uzavře v pondělí 11. října cestovatelská beseda s vynikajícím muzikantem a fotografem Matějem Ptaszkem. Jeho dobrodružné zážitky jako z románu Jacka Londona si můžete přijít poslechnout v 17:00 do univerzálního sálu knihovny na Pernštýnském náměstí. Vstup na všechny akce Týdne knihoven je zdarma.

Přijďte, těšíme se na vás!

Program

od pondělí 4/10/2021

Slavnostní otevření klubovny

Navštivte kdykoli během týdne nově zrekonstruovanou klubovnu na dětském oddělení.

Kde: knihovna na Pernštýnském náměstí, dětské oddělení

od pondělí 4/10/2021

Hrajeme si na Příhrádku

Zastavte se s přáteli nebo rodinou v čítárně Knihovního centra u Vokolků na Příhrádku. Můžete si půjčit některou z krásných a originálních společenských her, jejichž nabídku najdete přímo v čítárně.

Kde: čítárna Knihovního centra U Vokolků na Příhrádku

úterý 5/10/2021  kdykoli během odpoledne od 13:00 do 18:00

Workshop otisk udržitelnosti

Malí tvůrci si vyzkouší tisk pomocí zeleniny, ovoce a nasbíraných přírodnin (je možné si přinést i vlastní). Ti starší se můžou přiučit technice monotypu. Workshop je zdrama

Kde: grafický ateliér Knihovního centra U Vokolků na Příhrádku

středa 6/10/2021 od 18:00

Dechové trio Ribelino

Trio se věnuje klasické komorní hudbě od období klasicismu po autory 20. století. V roce 2021 ho založili hobojistka Anna Škreptáčková, fagotista Štěpán Rímský a klarinetista Matouš Kopáček. Pro své koncerty trio vybírá virtuozní skladby, které zároveň nejsou náročné pro posluchače. Jde především o radost z hudby. Vstup zdarma

Kde: terasa čítárny Knihovního centra u Vokolků, při nepříznivém počasí zelený salónek v čítárně
Vstup zdarma

pondělí 11/10/2021 od 17:00

Cestovatelská přednáška Matěje Ptaszka - Kolumbie

Jaké to je ocitnout se uprostřed nefalšovaného divokého západu a být akceptován drsnými horskými honáky dobytka, kteří mezi sebe jen tak někoho nepřijmou? Jaké pocity vás svírají, když jste obklíčeni vojáky po útoku povstalců gerily ELN uprostřed partyzánské oblasti? Co se vám honí hlavou, když v horách narazíte na nefalšovaného zlatokopa, který rýžuje zlato v řece jako z románu Jacka Londona? Jaké je uštknutí škorpionem? Na to všechno se můžete zeptat bluesmana, fotografa a dobrodruha Matěje Ptaszka.

Kde: knihovna na Pernštýnském náměstí, univerzální sál, 2. p.