News


Andělské vojsko

Andělské vojsko – výstava v muzeu Knihovního centra U Vokolků

Výstava nabízí část unikátní sbírky obrazů RNDr. Josefa Haldy, na kterých jsou zpodobněny představy andělů ze 17. a 18. století tak, jak je malovali španělští mniši v klášteře Indipendencia v Bolívii, nedaleko města Cochabamba. Mniši zde působili jako misionáři v horských oblastech. Ojedinělá sbírka amatérských, naivních i profesionálních obrazů zprostředkovává představu andělů, kteří jsou zde ztvárněni jako různí šlechtici při činnostech, díky kterým byli uznáváni. Každý anděl tak má svou funkci, jako bojovník či pomocník. Na důkaz jejich vyššího poslání mají namalovaná krásná velká křídla. Jedná se o alegorii andělského vojska, která měla v rámci christianizace zemí Jižní Ameriky zpřístupnit a podpořit činnost mnichů - misionářů. Vyobrazení jednotlivých andělů jsou ozvláštněna o různé hudební nástroje či zbraně držené v pozicích bojovníků. Anděl je z hlediska náboženského vnímán jako nadpřirozená duchovní bytost, jako posel mezi bohem a lidmi.  Jeho úkolem je pomáhat člověku v nelehkých situacích a ochraňovat jej. Z hlediska religionistiky mohou právě andělé představovat relikty starších pohanských kultů přeměněné v boží posly.


Kolekce 16 vystavených obrazů nám tak nabízí vhled do neznámého pojetí specifické představy ochránce a božího posla obyvatel Jižní Ameriky.


Věříme, že vás tato opravdu zvláštní výstava zaujme a snad i přivede k zamyšlení, zda se každý z nás někdy ve svém životě neobrátil na toho svého anděla strážného a jak si jej představujeme my právě dnes.