Aktuality


Březen měsíc čtenářů

Na tento měsíc připadá celostátní akce vyhlašovaná Svazem knihovníků a informačních pracovníků ČR s názvem BŘEZEN MĚSÍC ČTENÁŘŮ. Do této kampaně jsme se se svými akcemi a novinkami zapojili i my. Co jsme pro vás nachystali?

Novinky ve službách

► Hotově, nebo kartou? Tak tuhle otázku budete od 1. března slýchat i u nás. Pro pohodlnější využívání služeb budete moci nově využívat terminálu pro bezhotovostní platby, který je nainstalován v prostoru recepce.

► V průběhu března se dočkáme i další novinky – turistické vizitky„Turistická vizitka má formu samolepky, na níž jsou fotografie a základní údaje z konkrétního turisticky atraktivního místa. Jejich sběratelé si je lepí do tzv. turistických deníků, a vytváří si tak album z cest. Vzhledem k tomu, že je naše knihovna situována do třech historických domů, dostávali jsme podněty k pořízení této vizitky opakovaně. Pro případy, že by se někdo přímo u nás rozhodl vizitky sbírat, jsme objednali i pár deníků," komentuje novinku ředitelka krajské knihovny Radomíra Kodetová.

Na jaké akce přijít?

► Březen by nebyl březnem bez populární akce pro děti Noc s Andersenem (23. 3.–24. 3.). Ta se letos ponese v duchu Rychlých šípů, čímž si připomeneme 80. výročí těchto kreslených příběhů. Účastníci by si své místo měli zarezervovat u knihovnic na dětském oddělení. Kapacita míst je totiž omezená. Podmínkou přijetí přihlášky je nejméně půlroční registrace čtenáře v knihovně. A protože v březnu jde primárně o čtenáře, dojde také na vyhlášení vítěze ankety Čtenář roku„Letos hledáme v řadách našich nejmenších čtenářů a jedním ze stěžejních kritérií bude například počet jeho výpůjček za uplynulý rok nebo třeba to, zda se zapojuje do našich aktivit a doprovodných programů," shrnuje vedoucí dětského oddělení Jitka Kyclová. 

► Čtenáři všech věkových kategorií se pak mohou zapojit do fotosoutěže Knihovna objektivem čtenářů a vyhrát poukaz do knihkupectví. Podrobná pravidla jsou zveřejněna tady ► pravidla

► A ani v tomto měsíci nebudou chybět pravidelné akce! 220. výročí narození Otce národa Františka Palackého si připomeneme 27. 3. od 17 hodin v pořadu Hezky česky s docentem Vladimírem Koblížkem. Hudební poslechový pořad 12. 3. od 16 hodin přiblíží osobnost a dílo skladatele Clauda Debussyho. Na historickou exkurzi láká 1. část dvoudílného povídání o Janu Lucemburském, které se v univerzálním sále knihovny uskuteční 15. 3. od 17 hodin.

► O dalších březnových akcích se dočtete na hlavní stránce v sekci Kalendář akcí.